O pravu i pravdi

Izvor: Wikicitati
Idi na navigaciju Idi na pretragu
O pravu i pravdi
Autor
Alf Ross
djelo pravne teorije
Originalni naziv
On Law and Justice
Datum izdavanja
1959.  • "[P]ozivanje na pravdu jeste ista stvar kao lupanje po stolu: emocionalni izražaj koji pretvara nečiji zahtjev u apsolutni postulat."


  • "Promjenjivo ponašanje sudije može se razumjeti i predvidjeti jedino kroz ideološku interpretaciju, to jeste, kroz postavljanje hipoteze određene ideologije koja pokreće sudiju i motivira njegove postupke. Drugi način izražavanja iste stvari jeste reći da pravo pretpostavlja, ne samo regularnost u načinu postupanja sudije, već i njegovo iskustvo obavezanosti pravilima. U konceptu važenja dva pojma su uključena: djelimično vanjski primjetno i regularno priklanjanje sa obrascem djelovanja, i djelimično iskustvo ovog obrasca djelovanja kao dijela društveno obavezujuće norme."


  • "Iz kognitivno-opisne tačke gledišta - a to mora biti tačka gledišta jurisprudencije kao naučne aktivnosti - ne moguće je, međutim, razlikovati između 'pravnog poretka' i 'režima nasilja' [...] Bilo bi, naravno, moguće ograničiti koncept prava objektivnom, socijalno-psihološkom karakterizacijom, na takav način da bi se poredak zvao 'pravnim' samo ako bi zadobio ideološko odobrenje od većine onih koji su njegovi subjekti. Međutim, ne vidim prednost u tome - zaista je greška povezivati koncept sa kriterijem s kojim je teško baratati u praksi. Dalje, poredak, dobio on odobravanje ili ne, jeste činjenica koja zahtijeva opis i koji se može opisati na isti način kao i 'pravni poredak', to jeste kao norme koje se tiču vršenja sile."