Idi na sadržaj

O ženama

Izvor: Wikicitati
O ženama
AutorArthur Schopenhauer
Originalni nazivÜber die Weiber
Datum izdanja1851.
  • "U našem monogamskom dijelu svijeta, oženiti se znači, svoja prava raspoloviti, a svoje dužnosti udvostručiti. Ali, kad su zakoni dali ženama ista prava, koja i ljudima, trebali su im onda dati i ljudski razum."


  • "Taj, niskoga rasta, uskih pleća, širokih kukova i kratkih nogu, rod nazvati lijepim mogao je samo polnim nagonom zasljepljeni ljudski intelekt: u tome naime nagonu sadrži se sva njegova ljepota. S više prava, nego lijepim, mogao bi se ženski rod nazvati neestetičnim. U samoj stvari nemaju žene ni za muziku, ni za poeziju, ni za slikarsku umjetnost ni pravoga smisla ni osjećanja, već to je, ako se tim razmeću i to tvrde, puko majmunisanje iz želje za dopadanjem."


  • "Već sam pogled na stas ženin kaže nam, da žena nije određena ni za velika duševna, ni tjelesna djela. Ona se ne odužuje životu onim što radi, već onim što trpi: bolovima kod porođaja, brigom za dijete, pokornošću pred čovjekom, kome ona mora da bude strpljiva saputnica, koja ga razonođuje. Najveći bolovi, radosti i isticanja snage njoj nisu dati; njen život treba da protiče mirnije, beznačajnije i slabije, nego čovjekov, i uglavnom ne treba da bude ni sretniji, ni nesretniji."