Idi na sadržaj

Nijaz Abadžić

Izvor: Wikicitati

Nijaz Abadžić (Brčko, 1935 - Sarajevo, 4. januar 2006), bosanskohercegovački novinar, publicista i urednik Federalne televizije BiH  • "Službeno, rečeno mi je da se moja emisija "Živjeti s prirodom" ukida 1. jula. Kad sam pitao zašto urednik mi je rekao da je i sam iznenađen, da je ostao bez teksta. Kolegij u kojem su i međunarodni partneri objasnio je kako je "Živjeti s prirodom" složena emisija, zahtjeva mnogo hodanja po terenu, plaćanje dnevnica petočlanoj ekipi... Rekli su da je takvu emisiju jednostavnije praviti u studiju gdje bi se pozvalo par gostiju i raspravljalo. Primjećujem kako je gledanost moje emisije bila velika jer je bila drugačija od konfekcijskih, studijskih emisija. Naučimo, TV je pokazivanje, a ne kazivanje." (Oslobodjenje, 29. septembar 2001)


  • "U uvodniku osmog broja revije Fondeko svijet pod naslovom Ekološki krici rekao sam da je nemoralno, nepošteno da se šuti, a pošto se u ovom vremenu buke ne čuju normalni glasovi, onda još preostaje jedino da se krikne. Ekološki krikne, jer se u BiH odigrava takva drama u prirodi, u životnoj sredini, da nam je jedina nada kako nas neko može čuti ako kriknemo… Tek sada otkrivam, recimo, magistre elektronike koji javno priznaju da su se 10 ili 15 godina ekološki educirali iz emisija Živjeti s prirodom." (Start, 4. august 2002)


  • "...cijela je BiH danas crna ekološka tačka zbog neprijateljskog, agresorskog, ekološki neprihvatljivog odnosa i ponašanja prema prostoru i prema prirodi koja je bila izuzetna. Obišao sam u posljednjih 30 godina 43 države u svijetu, studirao njihove prirodne karakteristike i nisam vidio manju zemlju s većim bogatstvom prirode i ljepota. Na 51.000 kvadratnih kilometara današnja BiH ima ono što nemaju ni države s desetostruko većim prostorom. Nevjerovatno je kakvu raskoš imamo. Ali uvijek kad se dogode ratovi, onda uz ljude stradaju ljepota i priroda, pogotovo kada je rat ovako brutalan. Kod nas je izvršeno i nasilje nad prirodom. Meni je žao što se spominje genocid a ne i ekocid. To je, opet, čovjekova antropocentričnost i egoističnost: u prvi plan je istakao svoje jade i svoje stradanje, a zaboravio je šta se dogodilo životu oko njega. Svaka pametna država i svaki pametan narod poslije takvih ratova među svoje prioritete stave liječenje i obnavljanje ranjene i ratom uništene prirode. Ovdje se, nažalost, to nije dogodilo, ovdje je još drastičnije produžena agresija na prirodu, jer se od rata događa nešto krupno." (Start, 4. august 2002)


  • "Kada sam 1989. godine dobio Povelju časti Global 500 Ujedinjenih naroda i dobio pravo da nominiram još nekoga, nisam se dvoumio da predložim Unske smaragde jer mi je već tada bilo poznat njihov pionirski, krucijalni doprinos ekološkom osvješćivanju i podizanje ekološke kulture. To drušvo za njegovanje kulture prirode, Unski smaragdi, sa svojim uticajem na Bihać i okolinu apsolutno je broj jedan danas u BiH. Možemo imati ekološki osviješćene, ali pasivne ljude koji sve ovo znaju a nikome ne kažu jer "ko će mene slušati" ili "što da ja budem pijevac koji će rano kukurikati". Smaragdi su hrabri, moralno čisti i pošteni i mislim da je grijeh što se njihove aktivnosti u javnosti prešućuju ili zanemaruju. Oni bi mogli da budu model, uzor, vodilja drugim mladima, drugim područjima jer su, ako ništa drugo, proglasili dječiji ekološki parlament i prvi ekološki grad djece u svijetu" (Start, 4. august 2002)


Drugi o njemu[uredi]

  • "Zanijemio sam na vijest da je na Ahiret preselio Nijaz Abadžić, veliki Bosanac, kosmopolita, veliki novinarski profesionalac, reporter i urednik, plemeniti ljubitelj prirode i ljudi. Odlomi se još jedna biser-grana bosanska. Ljudski rod uopće, a Bosna posebno, Planeta Zemlja, Nijazova obitelj, kolege i prijatelji, ostadoše bez drage osobe koja je čitav svoj život posvetila borbi i za prirodu i ljudski rod uopće. Odlaskom Nijaza Abadžića završava jedna sjajna era na RTV Sarajevo, kao i u bosanskom žurnalizmu, a svijet postaje siromašniji za jednu istinsku i plemenitu ljudsku dušu i velikog borca za bolji, ljepši i zdraviji život na Planetu Zemlja." (Ibrahim Halilović, 5. januar 2006)


  • "Ako neko može da ponese ime pionira i prosvjetitelja umijeća življenja, promotora doba ekologije, onda je to svakako Nijaz Abadžić. Ima li neko od naših srednjovječnih pa i mlađih čitalaca da se ne sjeća televizijskih emisija: ”Zelene panorame”, ”Živjeti s prirodom”, ”Krilati farmaceuti”, ”U susret budućnosti”, ”Malo dobrog, malo lijepog”, ”Prijatelji zdravlja”, ”Priče sa planine”, ”Njeno veličanstvo - Voda” ili ”Istina o nikotinu”? Ima li neko da mu još u ušima ne odzvanja jedan od najljepših pozdrava koji nam je slao sa ekrana: ”Do ponovnog susreta, Živi i zdravi bili”." (Ševko Kadrić, 14. januar 2006)