Idi na sadržaj

Mit dvadesetog stoljeća

Izvor: Wikicitati

Mit dvadesetog stoljeća (Der Mythus des 20. Jahrhunderts, 1942.) je djelo njemačkog naciste Alfreda Rosenberga.


  • "Historija i zadatak budućnosti ne znače više borbu klase protiv klase ili borbu crkvenih dogmi protiv crkvenih dogmi, nego borbu između krvi i krvi, rase i rase, naroda i naroda."


  • "Pozvati na novi život dušu rase znači poznavati njenu najvišu vrijednost i dati drugim vrijednostima njihovo pravo mjesto pod njenom vrhovnom vlašću: u državi, u umjetnosti, u religiji. Zadatak našeg stoljeća jest stvoriti iz novog mita života novi tip čovjeka."


  • "Prvo buđenje naroda - rase preko heroja, bogova i pjesnika vječni je vrhunac."


  • "Mi želimo u germanskom kralju vidjeti čovjeka kao što smo mi, i uza sve to da bude utjelovljenje herojskog mita."


  • "Ali jedan njemački religiozni pokret, koji bi trebao da postane nacionalna crkva, trebat će razjasniti da ideal ljubavi prema bližnjem treba da bude bezuvjetno podređen ideju nacionalne časti, da nijedna akcija jedne njemačke crkve ne može biti označena kao dobra, ako ne služi, prije svega, sigurnosti naroda."


  • "Svjetsko izmirenje ne može se postići pomoću razoružavanja kopnenih vojski i flota, nego potpunim uništenjem demokratije bez časti. Političke teorije XIX stoljeća koja ne vodi računa o rasi, svjetske ekonomske situacije ugrožene finansijskom privredom, koje će danas, u ime naroda, odvesti u propast sve države, ako religija krvi ne bude proživljena, priznata ili ostvarena... nema budućnosti. Danas niče, međutim, jedna nova vjera: mit krvi, vjera da se krvlju brani, također, božanstvena suština čovjeka, vjera koja sadrži u sebi najjasniju svijest da nordijska krv predstavlja onu tajnu koja je zamijenila i prevladala stare sakramente."