Miris žene

Izvor: Wikicitati
Miris žene
AutorGiovanni Arpino
Originalni nazivParfum de femme
  • "Bilo je bolje dok su postojale javne kuće. Ali ti o tome ne možeš imati ni pojma. Kakva je ova naša zemlja, svemu da se smiješ. Kada ništa ne funkcioniše šta izmisle? Da zatvore kupleraje. Njenu jedinu istinsku blagotvornu instituciju."
  • "..možda je svemu kriva moja skromnost. Idiotski je i beskorisno nastojati da se sami zavaravamo: prema tome, silom prilika moram da optužim sopstvenu skromnost, to jest svoju osrednjost .... Inače bih ga razumio, i njegove najbesmislenije, najneprijateljskije i najdivljije riječi uspjele bi da uzdrmaju nešto u meni, istinski razum ili pravu pobunu. Ne sažaljenje, jer sažaljenje samo naiđe i nestane i ne služi ničemu, nego drukčiji način da se zamisli svijet, život, vidjeti i nastaviti taj život u njegovim najtajnijim značenjima, i smijati se tom životu, smijati se u njemu i sa njim njegovom dobru i njegovom zlu, kao što to on zna da čini iako okrutno ... Možda sam samo jadna pustošna osoba koja gura naprijed sa ono malo svog uobraženog umovanja i koja čak i ne uživa u zanosima, lijepim ili podmuklim, mladoga doba ..."
  • "Jednom sam imao djevojku s ogromnim grudima. Kao one velike bundeve. - gunđao je namršteno. - Kad bismo spavali ona bi mi, okrećući se, redovno zadavala nokaut udarce jednim od onih svojih čuda. Zamisli, kakav život!"