Idi na sadržaj

Milan Kundera

Izvor: Wikicitati
Milan Kundera
Rođenje1. april 1929.
Brno, Češka
Smrt11. juli 2023
Pariz, Francuska
Milan Kundera (1980)
  • "Borba čovjeka protiv vlasti je borba pamćenja protiv zaborava."  • "...to je smrt slatko plavkasta, kao nepostojanje. Kako je nepostojanje beskrajna praznina, a prazan prostor je plavkast, nema ničega ljepšeg i utješnijeg od plavetnila. Nije nimalo slučajno što je Novalis, pjesnik smrti, volio plavetnilo i išao samo za njim. Slatkoća smrti je plave boje..


  • "Jednom me je pozvao u svoju sobu. Na klaviru su stajale raširene varijacije iz sonate opus 111. - Pogledaj - rekao mi je i pokazao na note (i svirati na klaviru postupno je zaboravljao). - Pogledaj - ponovio je, a onda mu je poslije dugog naprezanja uspjelo reći - Ja sad znam! - Pokušavao mi je, uporno, objasniti nešto veoma važno, ail njegovo se izlaganje sastojalo od potpuno nerazumljivih riječi. Kad je shvatio da ga ne razumijem, začuđeno me je pogledao i rekao: - Čudna stvar!'" (Knjiga smijeha i zaborava)


  • "Za dobro ovog svijeta nije potrebno da anđeli steknu prevlast nad vragovima (kako sam mislio dok sam bio dijete), nego da moć obiju strana bude približno izjednačena." (Ibid.)


  • "Voditi ljubav sa ženom i spavati sa ženom su dva odvojena osjećanja, ono prvo je požuda, ovo drugo je ljubav."