Kvalitet slobode

Izvor: Wikicitati
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Kvalitet slobode
Autor
Matthew Kramer
spis političke teorije
Originalni naziv
The Quality of Freedom
Datum izdavanja
2003.  • "[O]va knjiga izlaže teoriju negativne slobode, teoriju koja tumači slobodu kao stanje nespriječenosti, radije nego kao vršenje nekih sposobnosti ili dolaženja do nekih odluka ili ostvarenja nekih ciljeva ili slijeđenja određenih procedura. Dok je pozitivna sloboda stvar dostignuća, negativna sloboda je stvar mogućnosti."


  • "Lice je slobodno da Φ ako i samo ako ono ima mogućnost da Φ [...] Alternativna formulacija [...] je “Lice je slobodno da Φ ako i samo ako je za njega moguće da Φ” i “Lice je slobodno da Φ ako i samo ako ono nije spriječeno da Φ”."


  • "Lice je neslobodno da Φ ako i samo ako su oba od sljedećih uslova zadovoljeni: (1) ono bi moglo da Φ u odsustvu drugog od ovih uslova; i (2) ne bitno da li zaista namjerava da Φ, ono je neposredno ili posredno spriječeno da Φ nekim djelovanjem ili nekom spremnošću-za-preduzimanjem-nekog-djelovanja od strane neke druge osobe."


  • "U očima teoretičara negativne slobode [...] nadmoćnost dominatora mekog srca nije po sebi izvor neslobode; sve zavisi od toga šta dominator čini sa svojom nadmočnošću. U svakom slučaju, takvo je gledište koje je pripisano teoretičarima negativne slobode od strane Skinnera i Pettita. Jer za zagovarače građansko-republikanske koncepcije slobode, suprotno tome, nadmoćnost dominatora je po sebi izvor neslobode. Iako pretpostavljena osoba možda se neće miješati sa bilo kojim projektima ili aktivnostima potčinjene osobe, sama struktura njihovog odnosa - odnosa izravne nadmoćnosti i inferiornosti, u kojem je prva osoba dovoljno moćna da nametne svoju volju drugoj ako to odluči - jeste situacija zavisnosti i stoga neslobode. Kada god održavanje nečije sveukupne slobode zavisi od dobre volje drugih osoba - koji bi zaista mogli biti sasvim dobronamjerni - njegova sloboda je stoga smanjena."