Krik i bijes

Izvor: Wikicitati
Krik i bijes
Autor
William Faulkner
roman
Originalni naziv
The Sound and the Fury
Datum izdavanja
1929.  • "(...) čudnovato je zbilja da čovjek koji je slučajem začet i kojemu je svaki dah novo bacanje kocke koja je već unaprijed protiv njega bačena nema volje da se suoči s onim konačnim bacanjem za koje unaprijed zna da će se morati s njim suočiti a da prije ne okuša razne majstorije koje se protežu sve do nasilja pa do sitnih sofisterija koje ne mogu zavarati ni glupavo dijete dok jednoga dana u krajnjem gađenju naslijepo ne stavi sve na jednu kartu i nijedan čovjek ne čini to u prvom bijesnom naletu očaja grižnje savjesti ili tuge zbog gubitka on to čini tek onda kad je uvidio da ni očaj ni ta grižnja ni ta tuga nisu naročito važni mračnom kockaru (...)" - (Quentin:"Bio sam. Nisam.")


  • "(...) teško je vjerovati da su ljubav ili bol obveznice koje se kupuju bez ikakva plana i koje dospijevaju hoćeš-nećeš i koje se otkazuju bez ikakve prethodne obavijesti da bi se zamijenile kojekakvim papirima što ih slučajno bogovi u taj čas puste u opticaj po tržištu (...)" - (Quentin:"Bio sam. Nisam.")


  • "(...) svaki čovjek je arbiter svojih vrlina ali neka nijedan čovjek ne propisuje drugome njegovu dobrobit ja prolazno on to je najtužnija riječ od svih inače ništa nema na svijetu nema očaja sve do vremena nema čak ni vremena dok se ne može reći bilo je." - (Quentin:"Bio sam. Nisam.")


Izvor naziva djela[uredi]

Kukavni glumac što na pozornici
Sat-dva se šepuri i razbacuje,
A potom ga više nema.
To je priča koju idiot priča,
Puna krika i bijesa,
A ne znači ništa." (Macbeth)


Vanjski linkovi[uredi]

  • Vodić, hronološki organizovani odjeljci za Quentina i Benjyja
Wikipedia
Wikipedia