Keith Whittington

Izvor: Wikicitati
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Keith Whittington
američki ustavni teoretičar
Rođenje
Sjedinjene Američke Države
  • "Ustav se može konceptualizirati na načine koji su drugačiji od onog da je više pravo. Najuočljivije, on se može posmatrati kao politička struktura. U jednom smislu, ovo je trivijalno tačno, i kao posljedica toga često je odbacivano od onih koji su najviše zainteresovani u konstitucionalizam. Svaka vlada, nužno, ima strukturu koja se može opisati i kategorizirati. Svaka vlada ima ustav, čak i ako se sve vlade ne pridržavaju konstitucionalizma. Koncept višeg prava čini se da neposrednije razlikuje ustavne vlade od ustava tih vlada [...] Ustav pomaže da odredi ko ima političku moć, u čemu se ta moć sastoji, i kako se ona treba upotrijebiti. Iako se raspodjela ustavnih moći može definirati relativno formalno i apstraktno, ona ipak ima specifične i prepoznatljive posljedice." (Constitutional Theory and the Face of Power)


  • "Ustav nas može ohrabriti da razmišljamo o politici na neke načine radije nego na druge, da zamišljamo neke političke ishode kao ostvarive i pohvalne i druge kao nerealistične ili nepoželjne. Da bi bio učinkovit Ustav mora postaviti pravila političke debate. Učinkovit ustav ne može se lako napušten, čak i kada postane nepogodan. Politički činioci moraju smatrati da je lakše pokoravati se uslovima Ustava nego ih kršiti; Ustav neće samo ograničavati demokratske većine blokirajući ili preusmjeravajući njihove zahtjeve, već to može činiti i “mijenjajući njihove zahtjeve i očekivanja”." (Ibid.)


  • "Može biti teško izmijeniti Ustav ne samo jer je postojeći ustavni tekst zaštićen supervećinskom amandmanskom procedurom, već i zato jer se postojeći ustavni tekst može početi gledati kao "prirodan" i "očit" na način koji nije sličan ni jednoj alternativi. Interesi i očekivanja postaju definirani u smislu kulturno-konvencijonalnih osnova, koje onda postaju relativno teške za promjenu. Nova ustavna pravila moraju prevazići troškove društvene reorganizacije kao i biti suštinski opravdane same po sebi." (Ibid.)