Kalypso Nicolaidis

Izvor: Wikicitati
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Kalypso Nicolaidis
grčko-francuska politička teoretičarka
Rođenje
Grčka
  • "Kako “sve bliža unija” između različitih demokratskih naroda može biti demokratski legitimna? Ideja evropske “demoikratije” nudi naoko jednostavan dogovor: ne smije se preći Rubikon koji odvaja Evropsku uniju za i kojom vladaju višestruki demoisi od Evrope za i kojom vlada jedinstveni demos. Prelazeći Rubikon 49. g. p.n.e., plitku i crvenu rijeku u sjevernoj Italiji, Cezar je prekršio stara ustavna pravila koja su se ticala njegovog sopstvenog “imperijuma” i dramatično promijenio Rim i svoje mjesto u njemu. Postojalo je snažno iskušenje za Evropi da pređe svoj sopstveni Rubikon, tačku bez povratka na putu u integraciju, u potrazi za svojom sopstvenom veličanstvenom sudbinom. Ali tom iskušenju se treba odoljeti." (Idea of European Demoicracy)


  • "Evropska demoikratija je Unija naroda, koju treba razumjeti kao države i kao građane, koji vladaju zajedno, ali ne kao jedno. Ona predstavlja treći put između dvije alternative koje izjednačavaju demokratiju sa jedinstvenim demosom: kao demoikratija-u-nastanku, EU nije ni Unija demokratskih država kako bi to htjeli “suverenisti”, niti Unija-kao-demokratska-država u nastanku kako bi to htjeli “federalisti”. Unija-kao-demoikratija treba ostati otvoreni proces transformacije koji teži da akomodira napetosti inherentne u potrazi za radiklanim međusobnim otvaranjem između odvojenih naroda." (Ibid.)


  • "Naučnici i akteri trebaju se opirati teži “jednoće” - ne bitno da li se radi o jednom narodu, jednoj državi, jednom glasu na svjetskoj razini, ili zaista jednoj priči - da bi se koncentrisali umjesto toga na izvođenje snage iz akomodiranja različitosti. “Demoikratska” etika za Evropu može se ponekad oslikavati u pravu, ali ne uvijek. Na kraju, svoje ishodište nalazi u našoj kolektivnoj imaginaciji." (Ibid.)