Jedan od onih života

Izvor: Wikicitati
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Jedan od onih života
Autor
Đorđe Balašević
Originalni naziv
Jedan od onih života
Datum izdavanja
1997  • "Sedam godina su kofer u koji može stati strašno puno stvari. Ako umiješ da pakuješ, naravno. To što meni ne trebaju više neke sitnice koje njoj trebaju sve više, ne daje mi pravo da je nagovaram da ih ne trpa unutra. Njen kofer, na kraju krajeva. Poznao sam u sebi pepeo vatre koja se u njoj tek rasplamsala, ali nisam pokušavao da je odvratim. Do pepela se i stiže jedino preko vatre. Nema tih riječi koje mogu nadomjestiti šibanje godina u lice, i nema te priče od koje se može isplesti mreža za hvatanje vremena ..."


  • "Tuga je kao starica koja prodaje karanfile po kafanama, samo se uporno moraš šraviti da je ne primjećuješ pa će se kad-tad porenuti i otići, iako ti se u prvi mah ne čini da će zauvjek cviliti kraj stola...I,pazi...Pokloniš li joj samo mrvicu pažnje neće se smiriti dok ti ne uvali čitavu kotpu. I onda si gotov...Jer Tuga nikad ne zaboravlja lica alantnih mušterija...I nikad te više neće zaobići..."


  • "Čičak Izdaje se kači na sve strane. I meni će ga već neki mangup prilijepiti na leđa, onako u prolazu tapšući me po ramenu, tobož prijateljski..."


  • "Dah uspomene pazljivo ce otpuhati prašinu sa smiješne stare ogradice od posesivnosti koju sam jednom uzalud dizao oko skrivenog sjenovitog vrta u kom su pupile njene ambicije…"