Identitet i nasilje

Izvor: Wikicitati
Identitet i nasilje: iluzija sudbine
AutorAmartya Sen
Originalni nazivIdentity and Violence: The Illusion of Destiny
Datum izdanja2006.
  • "Svijest o identitetu može značajno pridonijeti snazi i toplini naših odnosa s drugima, susjedima ili članovima iste zajednice ili sugrađanima ili sljedbenicima iste religije. Usmjerimo li svoju pažnju na određeni identitet, naše međusobne veze mogu se obogatiti i radit ćemo usluge jedni drugima i napraviti ćemo odmak od vlastitih egocentričnih života [...] [S]vijest o identitetu može jednako odlučno isključiti mnoge, kao što može i toplo prihvatiti druge. Uspješno integrirana zajednica u kojoj pripadnici nesvjesno rade posve divne stvari jedni za druge, vrlo izravno i s puno solidarnosti, mogla bi biti upravo ona zajednica u kojoj se cigle bacaju kroz prozore imigranata koji su se odnekud doselili u regiju. Nesretna okolnost isključivanja ide ruku pod ruku s darovima uključivanja."


  • "Kultivirano nasilje povezano sa sukobima identiteta kao da se ponavlja diljem svijeta s upornošću koja raste."


  • "[P]itanje "sukobljavaju li se civilizacije?" temelji se na pretpostavci kako se čovječanstvo može prije svega klasificirati u različite i zasebne civilizacije i da se veze medu različitim ljudskim bićima mogu nekako shvatiti a da se ne izgubi razumijevanje, u smislu odnosa medu različitim civilizacijama. Temeljni nedostatak ove teze gotovo prethodi trenutku kada se postavlja pitanje moraju li se civilizacije sukobiti."


  • "Alternativa podijeljenosti jedne najistaknutije kategorizacije nije u bilo kojoj nerealnoj izjavi kako smo svi velikim dijelom isti. Što nismo. Već, glavna nada za skladom u našem problematičnom svijetu leži u mnogostrukosti naših identiteta koji se presijecaju međusobno i bore protiv oštrih podjela oko jedne jedine ustaljene linije žestokih podjela kojoj se navodno ne može oduprijeti. Naša ljudskost koju dijelimo divljački je napadnuta kada se naše razlike svedu na jedan izmišljen sustav jedinstveno moćne kategorizacije."


  • "Najsiromašnije članove bilo koje zajednice najlakše je ubiti u takvim nemirima budući da se kreću potpuno nezaštićeni u potrazi za dnevnim sredstvima za preživljavanje, a njihova ruševna skloništa bande mogu lako probiti i uništiti. Za vrijeme nemira hinduista i muslimana, hinduističke ubojice s lakoćom su ubijali siromašne muslimanske žrtve nepravde, dok su muslimanski ubojice nekontrolirano ubijali iz potaje osiromašene hinduističke žrtve. Iako su identiteti zajednica dviju skupina žrtava s kojima se brutalno postupalo bili dosta različiti, njihovi klasni identiteti (kao siromašnih nadničara s malo ekonomskih sredstava) bili su uvelike isti. Ali nijedan identitet izuzev onog religijskog etniciteta nije bio dopušten brojiti se u tim danima polariziranog pogleda fokusiranog na jednu kategorizaciju. Iluzija jedinstveno sukobljavajuće stvarnosti temeljito je degradirala ljudska bića i protagonistima zasjenila slobodu mišljenja."


  • "Opirući se umanjivanju ljudskih bića, čime se bavila ova knjiga, možemo također otvoriti mogućnost za svijet koji može prevladati sjećanje na svoju problematičnu prošlost i ublažiti nesigurnosti svoje teške sadašnjosti. Kao jedanaestogodišnji dječak nisam mogao puno učiniti za Kadera Miju dok je krvareći ležao i držao glavu u mom krilu. Ali zamišljam drugi svemir, ne izvan našeg dosega, u kojem on i ja možemo zajedno potvrditi naše mnogobrojne zajedničke identitete (čak i dok zaraćeni separatisti kucaju na vrata). Moramo biti sigurni, prije svega, da nam horizont ne dijeli um na dva dijela."