Historija Peloponeskog rata

Izvor: Wikicitati
Historija Peloponeskog rata
AutorTukidid
Originalni nazivΠερὶ τοῦ Πελοποννησίου πoλέμου
  • "Naš ustav ne oponaša zakone susjedâ; prije smo mi uzor drugima nego da se u njih ugledamo. Zbog toga što je vlast u rukama mnoštva a ne nekolicine, nazvano je demokratijom. U privatnim sporovima, svi su jednaki pred zakonom; što se pak tiče sudjelovanja u javnom životu, svako se uvažava prema glasu koji uživa, ne po pripadnosti nekom staležu nego po osobnoj vrijednosti; nikome opet ni siromaštvo ni neznatan društveni položaj ne stoje na putu, ako samo može dobro služiti državi. Sloboda je pravilo po kojem se ravnamo u državnoj zajednici, a i svakodnevnim poslovima: tu sumnjičenju nema mjesta, i ne ljutimo se na susjeda ako radi šta mu je drago, niti pokazujemo one uvredljive znakove koji su možda neškodljivi ali ipak nisu prijatni za vidjeti. Premda u našim privatnim poslovima nema prisile, strahopoštovanje nas spriječava da kršimo državne zakone. Pokoravamo se državnim dužnosnicima i zakonima, prije svega onima koji su doneseni da se zaštite potlačeni i čije kršenje, premda su nepisani, donosi opći prezir." (Knjiga II, para. 37)


  • "Kod nas nije sramota priznati siromaštvo, nego je sramota ne boriti se radom protiv njega." (Knjiga II, para. 40)


  • "Mi jedini smatramo čovjeka koji ne sudjeluje u državnim poslovima beskorisnim, a ne dokonim. O tim poslovima sami odlučujemo, i o njima se sami savjetujemo: ne smatramo da rasprave štete djelima, nego da je štetno ne podučiti se govorom prije nego što se pređe na djelovanje. Eto šta je naša odlika, da se posla prihvatamo odvažno ali da o njemu i razmišljamo, dok su drugi odvažni iz neznanja, a razmišljanje ih čini neodlučnima." (Knjiga II, para. 40)


  • "Takva je, eto, Atena za koju su ovi ljudi s razlogom sudili da im se ne smije oteti, i za koju su se plemenito borili i poginuli; a i svaki od onih koji su ih nadživjeli bit će spreman da za nju trpi." (Knjiga II, para. 41)