Hamza Hamzabegović

Izvor: Wikicitati
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Hamza Hamzabegović
bosanskohercegovački književnik
Rođenje
4. decembra 1948.
Zvornik, Bosna i Hercegovina
Smrt

  • "Misle maloumnici kad kažu da vjeruju u Boga da time stiču pravo činiti svaku vrstu kriminala...!" (Među zlikovcima)
  • "O, Bože dragi, ko je kriv za strašni očaj koji nas je snašao? Da mi je samo znati kakvi li maheri zakuhavaju ove impozantne gluposti po našoj ukletoj zemlji...? Ali to sigurno ni navodno pametni ljudi za pisaćim stolovima ne mogu odgonetnuti, a kamoli ja koji čekam smrt zavezan za grabić." (Među zlikovcima)
  • "«Prije svega, meni je ova kuća, koja je uostalom bila prazna, dodijeljena od mojih državnih i političkih funkcionera.» Od muke sam gutao čitave knedle. On je nastavio: «Čak je ovdje bio i moj svećenik koji mi je potvrdio da je božijom voljom ova kuća meni pripala. On mi je kuću molitvama posvetio, dimom tamjana zakadio i tako dobro opuhao da vaši sihiri više ne mogu djelovati.» Mislim da mi je to izbilo pticu navrh glave." (Priče iz bosanskog apsurdistana)
  • "Zato sam krenuo mom pretku Utnapištimu (...).Idem kod njega da me posavjetuje kako ću se i ja domoći besmrtnosti. Eto, sad se ova planina Mašu ispriječila mome putu, a vas dvoje čuvate prilaze. Ako me propustite i meni za puta još koji valjan savjet date, meni ćete pomoći, a sebi nećete naškoditi." (Gilgameš koji je tražio besmrtnost)
  • "Da su bosanski, crnogorski, hrvatski i srpski jezici samo jedan južnoslavenski govor proizilazi iz ove jednostavne činjenice: Ako se 999 brojeva izgovara jednako, a samo naredni drugačije (hiljada ili tisuća), a i to svako zna, onda se ne radi o različitim govorima, već o manipulacijama vjersko-političkih vlastodržaca."[1]

Reference[uredi]

  1. Članak na Internetu: "PROKOPIJE I SLAVENI I ANTI"