Idi na sadržaj

Gospođica Julija

Izvor: Wikicitati
Gospođica Julija
AutorAugust Strindberg
Originalni nazivFröken Julie
Datum izdanja1888.

Gospođica Julija (Fröken Julie; 1888.), naturalistička drama švedskog dramaturga Augusta Strindberga.  • "...dopuštam, da je svoju ljubav gospođica Julija izmislila samo kao neku zaštitu ili izvinjavanje." (Predgovor)


Jean[uredi]

  • "(muči se) Ne mogu! - Još ima ograda među nama, dokle god smo u ovoj kući - tu je prošlost, tu je grof - a nikada nisam sreo čovjeka, pred kojim sam imao toliko respekta - treba samo da vidim njegovu rukavicu na jednoj stolici, odmah osjećam kako sam malen. - Samo treba da čujem zvonce i odmah se trgnem kao plahi konj - i kada sada vidim, kako mu čizme tako uspravno i ponosno stoje, odmah mi nešto prelazi preko leđa! (Lupi čizme nogom.) Sujevjerje, predrasude, na koje su nas naučili od djetinjstva - i od kojih se međutim ne možemo da odviknemo posve lahko. Treba samo otići u drugu zemlju, u republiku, i odmah će sve puzati po tlu pred mojom portirskom livrejom - po tlu treba da pužu, vidite li! Ali ja to neću! Nisam se za to rodio da ležim na tlima, jer sam sposoban za nešto bolje, jer imam karaktera, i samo da se ja dovinem do prve grane, vidjeli biste, kako se penjem! Danas sam sluga, na godinu sam vlasnik hotela, za deset sam godina rentijer, a onda ću putovati u Rumuniju, da me dekorišu, i mogu - pazite, šta govorim: mogu - da svršim kao grof!"

Gospođica[uredi]

  • "Kakva li me je strašna moć povukla ka vama? Moć, koja vuče slabe jakima? One, koji padaju, onima, koji se penju? Ili je bila ljubav? To ljubav? Znate li vi, šta je to ljubav?"