Idi na sadržaj

Demokratija bez naroda

Izvor: Wikicitati
Demokratija bez naroda
AutorMaurice Duverger
Originalni nazivLa démocratie sans les peuples
Datum izdanja1967.
  • "Pluralistička demokratija tako pretpostavlja da borba klasa (kao i borbe rasa, različitih nacionalnosti, itd., ali one su manje važne i manje opće) neće preći izvjestan stepen, bilo zbog toga što materijalne nejednakosti i tlačenja nisu veliki, bilo zbog toga što svijest o ovoj nejednakosti i ovom tlačenju ostaje slaba i što potlačeni još nemaju sredstava za borbu. Ova druga hipoteza gotovo potpuno odgovara stanju u zapadnim društvima na početku XIX vijeka, kada su radnici podnosili strahovite životne uslove, ali kada još nisu razumjeli sistem kapitalističke eksploatacije i kada su pred njim ostajali bespomoćni. Savremena potrošačka društva više bi pripadala prvom slučaju, u kome dizanje općeg životnog standarda čini nejednakosti snošljivim. Kada se dva faktora spoje, tj. kada je materijalno tlačenje relativno slabo, a takođe i klasna svijest, može doći do veoma velikog društvenog konformizma, koji sa svoje strane, prijeti pluralizmu. Na primjer, u Sjedinjenim Državama dvije partije toliko liče jedna na drugu da ih je nemoguće razlikovati - ili, bar, teško se razlikuju demokrate konzervativci od konzervativnih republikanaca i liberalni republikanci od liberalnih demokrata. Pluralizam nije više stvaran, već prividan."


  • "Demokratija bez naroda je demokratija sa poslanicima, koji prema svom nahođenju tumače volju naroda i raspolažu prema sopstvenom nahođenju mandatom koji im je on povjerio."


  • "Međutim, vidjeli smo da su mnoštvo naših stranaka, njihova slabost, nedovoljnost, neodređenost doveli do toga da su glasovi građana izgubili mnogo od svog značaja. Od građana se traži da izaberu svoga poslanika među kandidatima koje su izabrali uski komiteti, koji su izgubili kontakt sa masom građana, a izabrani su, potom, slobodni u svojim postupcima."