Bojan Bajić

Izvor: Wikicitati
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Bojan Bajić

bosanskohercegovački političar, predsjednik Naše stranke
Rođenje

Bosna i Hercegovina
  • "Nuditi stanovniku Bosne i Hercegovine politiku baziranu na individui, na građaninu, a ne ponuditi mu paralelno zadovoljenje kolektivnog nacionalnog interesa grupe kojoj pripada, ravno je političkom samoubistvu." (Peščanik, 5. februar 2009.) "
  • "Ovdje se sam nameće zaključak, da je održavanje referenduma za nezavisnost RS-a apsolutno nemoguća misija, da je to potez ravan političkom samoubistvu, da bi proizveo međunarodnu diplomatsku ofanzivu od Njujorka do Brisela sa mjerama protiv srpskog političkog establišmenta, da bi se po hitnom postupku donijela odluka o stacionitranju desetina hiljada vojnika, gdje bi neki američki general vjerovatno dobio mandat da donosi odluke u ime parlamenta, predsjednika i premijera Vlade RS-a u prelaznom periodu od 5 godina (nešto slično Japanu posle II svjetskog rata). A o opciji rata ne treba ni razmišljati, jer bi to bila najgora opcija po Srbe, čak katastrofalna po srpske interese, iako put referenduma nema mogućnost realizacije političkim sredstvima. Zbog svega ovoga sam siguran da oni koji zagovaraju referendum su ili bleferi ili totalni ludaci." (Nova srpska politika u BIH, Peščanik, Novembar 2007.)"
  • "Srbi u BiH imaju šansu da prigrle racionalnu politiku (mnogo veću nego Srbi u Srbiji), iako sam svjestan koliko je iracionalnost usud koji prati Srbe još od davne 1389. godine.(Nova srpska politika u BIH, Peščanik, Novembar 2007.)"


Wikipedia