Idi na sadržaj

Bjesovi

Izvor: Wikicitati
Bjesovi
AutorFjodor Dostojevski
Originalni nazivБесы
Datum izdanja1872.
  • "Cijeli taj podugački članak, pun suvišnih riječi, napisao je jedino zbog toga da bi u njemu istaknuo samoga sebe. Bilo je lako pročitati između redaka: Pogledajte me dobro, eto što sam ja doživljavao u tim trenucima. Zar vam je važno to more, oluja, stijene razbijeni brod? Pa ja sam vam sve to potanko opisao svojim snažnim perom. Što ste se zapiljili u tu utopljenicu što u mrtvim rukama drži mrtvo dijete? Pogledajte radije mene koji nisam mogao podnijeti toga prizora nego sam se morao okrenuti."
  • "Dajte najjadnijem od bijednika da prodaje nekakve pišljive karte za putovanje željeznicom, i taj će bijednik odmah pomisliti da ima pravo da se pred vama vlada kao Jupiter kad dođete kupiti kartu. 'E, hajde, baš da ti pokažem svoju moć...' I to se tako kod njih pretvara u administrativnu opijenost."
  • "Ima mnogo misli koje su tu uvijek, a opet su odjednom nove."
  • "Prava istina se uvijek čini nevjerovatna. Da bi istina ispala vjerovatnija, treba joj svakako dodati malko laži. Ljudi tako uvijek i rade."
  • "Ta malena riječca zašto odjekuje cijelim svemirom sve otkako je stvoren svijet, i cijela priroda svakoga časa pita svevišnjeg tvorca: 'Zašto?'"
  • "U burnim, nesigurnim ili prijelaznim razdobljima posvuda se i uvijek pojavljuju različiti nitkovi. Taj ološ koji postoji u svakom društvu ispliva na površinu i kad se pojavi, onda ne samo što nema nikakva cilja, nego nema čak ni mrvička neke ideje u glavi, već samo zrači, kako najbolje zna i umije, nemirom i nestrpljenjem. Međutim, taj ološ, a da on toga sam i nije svjestan, gotovo uvijek uhvati u šake grupica 'naprednih', koji djeluju u skladu s određenim ciljem, i ona upravlja svim tim ljudima onako kako im se sviđa ako se slučajno i u njoj ne nađe pravih pravcatih idiota, što se također često događa."
  • "Zlatna sredina: ni glup, ni pametan, prilično nenadaren i kao da sam pao s Mjeseca."
  • "...ja ne znam i ne osjećam zlo i dobro, i to ne zato što bih, možda, izgubio osjećaj za zlo i dobro, nego zato što nema zla i dobra (i to mi je bilo drago) nego postoji samo predrasuda. Ja se mogu osloboditi svake predrasude, ali ako budem utoliko slobodan, onda sam tek posve propao."