Idi na sadržaj

Ante Nobilo

Izvor: Wikicitati

Ante Nobilo, hrvatski advokat  • "Slažem se da su u strateškom smislu Tuđman i Miloševć bili saveznici, premda su u Hrvatskoj i BiH ponegdje bili u taktičkom sukobu. Tuđman je s jedne strane bio impresioniran s Miloševićem, a s druge strane robovao svojoj kvazi povijesnoj fiks ideji o obnovi Banovine Hrvatske iz 1939. godine. Ubojstvo Blaža Kraljevića je zaista izvršeno očigledno po zapovjedi s višeg mjesta kako bi se uklonila spona koja je povezivala bošnjački i hrvatski narod u BIH u borbi protiv zajedničkog neprijatelja. HOS u BiH iz 1992. godine je bila istinska bošnjačko–hrvatska vojna formacija i prepreka hrvatsko–bošnjačkom ratu." (maj 2005. za Radio Slobodna Evropa, o savezništvu Tuđmana i Miloševića i ubistvu Blaža Kraljevića)


  • "Nažalost po mom mišljenju Hrvatska je bila agresor u BiH, ali pitanje je da li se BiH isplati tužiti RH ili sa RH izgraditi partnerske i prijateljske odnose koji će sanirati prošlost i stvoriti temelje za zajedničku budućnost u Evropi." (maj 2005. za Radio Slobodna Evropa o agresiji Hrvatske na Bosnu i Hercegovinu)


  • "Tuđman je planirao tzv. humano preseljenje stanovništva, što je bio finiji izraz za etničko čišćenje. Njegova ideja je bila da se stanovništvo pokrene u selidbu tako da pripadnici jednog naroda se koncentriraju na ono područje koje u vojnom smislu drži vojska tog naroda i da se na taj način jednom zauvijek riješi pitanje BIH. Međutim kako niko ne napušta svoju kuću bez velike nevolje, oni niže rangirani su sasvim ispravno takvu politiku shvatili kao poziv na nasilje i nasiljem su prema pripadnicima suprotnog naroda pokušali stvoriti etnički čista područja. Rat u BiH i ratni zločini imali su jedino za cilj stvaranje etničkih čistih područja. Na sreću ta politika nije prošla." (maj 2005. za Radio Slobodna Evropa o planovima Tuđmana prema Bošnjacima i Bosni i Hercegovini)


  • "Stvari nisu uvijek tako jednostavne pa i hrvatska politika prema Bosni je često mijenjala smjer, a često imala javnu i prikrivenu ili podzemnu politiku. Fikret Abdić je djelovao u Bosni i Hercegovini, a prikrivena politika Franje Tuđmana u Bosni i Hercegovini išla je za sporazumijevanje sa Srbima i prema sukobu s Muslimanima. Nekog velikog sukoba između Hrvata i Srba u Bosni i Hercegovini i nije bilo. Tako npr. u Srednjoj Bosni je oko dvije hiljade ljudi poginulo u sukobu s Muslimanima, a stotinjak u sukobu s Srbima, uglavnom 1992. godine na ratištu kod Jajca. Abdić je razbijao jedinstvo muslimanskog naroda i zbog toga je odgovarao Tuđmanu, a preko Abdića se vršila i velika trgovina prije svega naftom, tako da je ta nafta djelomično bila isporučivana i pobunjenim Srbima u Hrvatskoj i Srbima u BiH. Ispada da su Hrvati isporukama nafte pokretali ratni stroj onih koji su s njima ratovali. Nije logično, ali je istinito i to je dio kontraverzne Tuđmanove politike." (maj 2005. za Radio Slobodna Evropa o ulozi Fikreta Abdića u ratu u BiH i tadašnjoj hrvatskoj politici prema BiH)


  • "Fikret Abdić je objektivno bio u teškoj situaciji i kroz njega su se prelamale povijesne specifičnosti Cazinske krajine. Lideri Cazinske krajine u Drugom svjetskom ratu također su imali čudan put, prelazili su od partizana na stranu ustaša i obrnuto. Mislim da je Fikret Abdić privrednik koji se nije snašao u teškim okolnostima i koji je činio sve samo da bi održao svoju apsolutnu vlast nad dijelom bošnjačkog naroda koji mu je slijepo vjerovao. U okviru tog svog nastojanja očigledno je počinio i brojne zločine nad civilima vlastitog naroda koji mu se nisu pokorili i vjerojatno će ostati zabilježen kao jedini vođa koji je ratovao protiv vlastitog naroda u posljednjem balkanskom ratu." (maj 2005. za Radio Slobodna Evropa o Fikretu Abdiću)