Idi na sadržaj

Željko Komšić

Izvor: Wikicitati
Željko Komšić
član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda
Rođenje20.01.1964.
  • Poruka Srbima u RS-u: "Beograd vas je vise puta u istoriji ostavljao na cjedilu, hrvatski Srbi su platili tu cijenu najvise i oni znaju kako im je. Za razliku od Beograda ja ih dozivljavam kao svoje i uvijek cu se boriti za njih" (26. oktobar 2007., Dnevnik FTV)
  • "Zbog vlastite tragedije ne možete mrziti cijele narode!" (15. januar 2008 Nedjeljom)
  • Srbijanski premijer Vojislav Koštunica ocijenio je da je cilj mjera visokog međunarodnog predstavnika za BiH Miroslava Lajčaka i plana UN-ova izaslanika za Kosovo Marrtija Ahtisaarija ukidanje Republike Srpske (RS) i proglašenje jednostrane neovisnosti Kosova.
"Koštunici bi bilo bolje da se bavi pitanjima koja su mu posao, odnosno budućnošću Srbije i njenih građana, odnosno svojom zemljom, a da prste drži dalje od BiH, jer bi mogao dobiti i po prstima i po nosu i zato neka ne zaboravi kako je završio jedan njegov predhodnik, Milošević."
"Mi nismo zaboravili Koštunicina hodanja po BiH s kalašnjikovom u ruci. Kada neko takav nakon 15 godina ponavlja prijetnje da će praviti probleme u mojoj kući, svaka diplomatska komunikacija je suvišna i nepotrebna." (26. oktobar 2007)


  • Kojim jezikom govorite?
"Govorim onako kako su me otac i majka naučili i apsolutno se dobro razumijem sa svima. Znam ja reći i siječanj, veljača, ožujak..., čak znam i šta to znači, ali ja govorim onako kako su me roditelji naučili." (u razgovoru sa hrvatskim novinarima nakon oktobarskih izbora u BiH 2006. Pincom.info)


  • Kako nazivate jezik kojim govorite?
"Ja ga najradije nazivam bosanskim."(u razgovoru sa hrvatskim novinarima nakon oktobarskih izbora u BiH 2006. Pincom.info)


  • "Hoćete li da pričam o hrvatskom jeziku? Moja porodica koja živi u Kiseljaku, gdje su Hrvati većina. Znate kako su pričali moja baka, tetke, stričevi? Ikavicom. Nikad nisu govorili ujko i striko, nego dajdža i amidža. Danas malo brkaju. Samo me nemojte tjerati da nešto na silu radim. I sve je u redu. A, vi pričajte kako hoćete, meni ne smeta." (Oslobođenje, 7. oktobar 2006.)

Drugi o njemu[uredi]

  • Omer Čevra
    • "Odlazak Željka Komšića iz SDP-a ne predstavlja ni u kakvoj mjeri raspad ili smanjivanje snage SDP-a. Dapače, njegov odlazak predstavlja najveću šansu za SDP. Najveći problem unutar samog SDP-a je upravo taj građanski fundamentalizam, titoizam, komunizam, ideološka zaostalost starih istrošenih komunjara, koji još maštaju i romantiziraju o radnim akcijama i petokrakama." (2012, Dnevni Avaz)