Čarobnjak iz Oza

Izvor: Wikicitati
Čarobnjak iz Oza
Autor
Lyman Frank Baum
Originalni naziv
The Wonderful Wizard of Oz
Datum izdavanja
1900.  • "Narodno stvaralaštvo, legende, mitovi i bajke oduvijek su bili sastavni dio djetinjstva, jer svako dijete posjeduje zdravu, urođenu ljubav prema fantastičnim, čudesnim i očigledno, nestvarnim pričama. Grimove i Andersenove krilate vile unijele su više radosti u dječja srca nego sve druge ljudske tvorevine.
Ipak, starinska bajka, koja se generacijama čitala, može sada da se označi kao "historijska" u dječjoj biblioteci, jer je došlo vrijeme za savremenije "čudesne priče" iz kojih su uobičajeni div, patuljak i vila isključeni, zajedno sa svim onim strašnim događajima, od kojih se ledi krv u žilama, smišljenim da svakoj priči daju zastrašujuće naravoučnije. Danas se pouke o dobru i zlu primaju u školi, te stoga suvremeno dijete traži samo zabavu i rado zaobilazi neprijatne događaje.
Imajući ovo na umu, priču o "Čarobnjaku iz Oza" napisao sam isključivo zato da se dopadne današnjem djetetu. Ona teži tome da bude osavremenjena bajka koja zadržava čudesno i zabavno, a isključuje tužno i zastrašujuće." (predgovor knjige)


  • "- Zašto želiš da odeš iz ove prelijepe zemlje i da se vratiš u to sivilo koje nazivaš Kanzasom? Ja to ne razumijem.
- Naravno da ne razumiješ kad nemaš mozga - odgovori djevojčica. - Mi, ljudi od krvi i mesa, radije živimo u rodnom kraju, ma kako da je sumoran i siv, nego u nekoj drugoj zemlji, koliko god da je divna. Nigdje nije lijepo kao u zavičaju.
Strašilo uzdahnu.
- Da, ja to ne mogu da razumijem - reče on. - Da su vaše glave ispunjene slamom kao moja, sigurno biste živjeli u nekoj lijepoj zemlji, a u Kanzasu uopšte ne bi bilo ljudi. Sreća za Kanzas što imate mozga."


  • "Kada bi ugledao nekog sićušnog mrava kako mili, preskočio bi ga da ga ne zgazi. Limeni Drvosječa je vrlo dobro znao da nema srca i stoga je stalno vodio računa da ni prema kome ne bude svirep i neljubazan.
- Lako je vama, - objasnio je, - vi imate srce koje vam pomaže da ne griješite, ali ja ga nemam i zato moram dobro da pazim. Kada mi Oz bude dao srce, neću više morati toliko da se trudim."


Wikipedia
Wikipedia