Razlika između izmjena na stranici "Bošnjaci"

Idi na navigaciju Idi na pretragu
Dodana 2.352 bajta ,  prije 2 godine
nema sažetka izmjene
*[[Hamdija Pozderac]]
**"Ne daju bosanstvo, nude muslimanstvo... Da prihvatimo i to što nude, makar i pogrešno ime ali ćemo otvoriti proces."
 
*[[Hamdija Šarkinović]]
**"Svi navedeni "pretendenti" (op.a. Srbi i Hrvati) zaboravili su da su Bošnjaci autohton narod na prostorima gdje oduvijek postoje sa svojom etnogenezom, sviješću o pripadnosti, sa svojim pismom, kulturom, umjetnošću. običajima i dr." ["Bošnjaci od Načertanija do memoranduma", Muslimansko nacionalno vijeće Sandžaka, Podgorica, 1997. godine, str. 5, ISBN 9940941609, 9789940941604)
 
*[[Hans Fritz]]
*[[Josip Broz Tito]]
**"Ljude treba pustiti pa neka ako hoće budu nacionalno neopredijeljeni građani Jugoslavije. Neka taj čovjek bude Bosanac, Hercegovac. Vani vas i ne zovu drugačije nego imenom Bosanac, pa bio to Musliman, Srbin ili Hrvat." - u razgovoru sa Hamdijom Pozdercem o ustavnim promjenama 1971. godine.
 
*[[Josip Ljubić]]
**"Kad se Bosna i Hercegovina izstoljetna sna prenula na život, politicise Srbi i rekoše Bošnjacima "Amo k noma, vi ste Srbi!" kad to opaziše Hrvati, pohitaše i oni rekoše Bošnjacima: "Nek Srbima vec k noma, vi ste Hrvati!". Al Bošnjaci... kad vidješe "o čemu se radi" tad jednostavno, logično sasma logično dođoše do zaključka: "ni amo hi tamo već svak za se". (pod pseudonimom Ild Bogdanov, Bošnjaštvo, 1895.)
**"Kad se Hrvati i Srbi smatraju dva naroda, a jezik im je isti, zašto ne bi i mi, koji govorimo kao i oni, bili treći narod? Kad Srbi i Hrvati kažu, da ne mogu da budu isti narod, jer su im dva imena, zašto ne bi i mi, kada nam je ime drugačije nego li njihovo, bili treći narod? Kad Srbi i Hrvati kažu, da ne mogu da budu isti narod, jer nisu nad njima u prošlosti isti kraljevi vladali, zašto ne bi i mi, kad smo vlastite kraljeve imali, bili treći narod? Kad Srbi i Hrvati kažu da ne mogu da budu isti narod, jer su jedni pravoslavni, a drugi katolici, zašto ne bi i mi, kad smo muhamedovci, bili treći narod? Ovo je geneza bošnjaštva, kaže Ljubić pa dodaje: “Mnijem da se Srbi i Hrvati nemaju zašto da smiju. Koi ma zašto da se smije, to su Nijemci i Mađari." (pod pseudonimom Ild Bogdanov, Bošnjaštvo, 1895.)
 
*[[Josip Pejaković]]
*[[Mihajlo Antrijalski]]
**"I Hrvat i Bošnjak neka budu upisani u tablice Romeja." (1167.)
 
*[[Milan Kršić]]
**"Radi Turkeša" (misleći na Bošnjake). "Ja ne mogu u Bosni gledati minareta, oni moraju nestati". Banovine su stvarane sa srpskom većinom tamo gdje je to bilo moguće (Vrbaska banovina), u Drinsku banovinu uključen je najveći dio zapadne Srbije, čime je razbijena "homogenost muslimanskog stanovništva." (na pitanje zbog čega je Bosna podijeljena, u prijedlogu da se ukine odredba Vidovdanskog ustava iz 1921. godine, iz knjige "Bošnjaci od Načertanija do memoranduma" autora Hamdije Šarkinovića, Muslimansko nacionalno vijeće Sandžaka, Podgorica, 1997. godine, str. 158, ISBN 9940941609, 9789940941604)
 
*[[Milenko Filipović]]
Anonimni korisnik

Navigacija