Razlika između izmjena na stranici "Jevreji"

Idi na navigaciju Idi na pretragu
Dodano 597 bajtova ,  prije 2 godine
nema sažetka izmjene
**"Jer se ne stidim evanđelja, jer je sila Božja na spasenje svakome, koji vjeruje, najprije Jevreju, pa Grku." (''Poslanica Rimljanima'', 1:16)
**"Vi ne znate, čemu se klanjate; mi znamo, čemu se klanjamo jer spasenje dolazi od Jevreja." (''Jevanđelje po Ivanu'', 4:22)
 
*[[Fjodor Dostojevski]]
**"Na cijelom svijetu zasigurno nema naroda koji bi se toliko tužio na svoju sudbinu, poniženje, stradanje, mučeništvo, kao što su Jevreji. Pomislio bi čovjek da doista nisu Jevreji ti koji gospodare u Evropi, upravljaju berzama, politikom, moralom jedne države. A što bi bilo da u Rusiji nije tri miliona Jevreja nego Rusa, a Jevreja osamdeset miliona? Šta bi bilo od Rusa? Ne bi li ih odmah pretvorili u robove? I još gore: ne bi li im i kožu ogulili? Ne bi li ih posve iskorijenili, uništili?" ("Dnevnik pisca 1877-1881", Partizanska knjiga, Beograd 1982.)
 
*[[George Washington]]
 
*[[Karl Marx]]
**"Emancipacija Jevreja je u svom krajnjem značenju emancipacija čovječanstva od jevrejstva." ("Prilog jevrejskom pitanju" ("Zur Judenfrage"), “Deutsch-Franzosische Jahrbucher”, ParisPariz 1844.)
**"Koja je svjetovna osnova jevrejstva? Praktička potreba, sebičnost. Koji je svjetovni kult Jevreja? Trgovanje. Ko je njegov svjetovni bog? Novac. Pa dobro! Emancipacija od trgovanja i novca, dakle od praktičnog, zbiljskog jevrestva, bila bi samoemancipacija našega vremena." ("Prilog jevrejskom pitanju" ("Zur Judenfrage"), “Deutsch-Franzosische Jahrbucher”, ParisPariz 1844.)
**"Novac je surevnjivi bog Izraela, pred kojim ne smije postojati nijedan drugi bog. Novac ponižava sve čovjekove bogove i pretvara ih u robu. Novac je opća, za sebe konstituirana vrijednost svih stvari. Stoga je cijeli svijet, čovjekov svijet, kao i prirodu lišio njihove osebujne vrijednosti. Novac, to je čovjeku otuđeno biće njegova rada i njegova postojanja, i to tuđe biće njime vlada, a on mu se klanja." ("Prilog jevrejskom pitanju" ("Zur Judenfrage"), “Deutsch-Franzosische Jahrbucher”, ParisPariz 1844.)
 
*[[Kur'an]]
Anonimni korisnik

Navigacija