Mladi muslimani: razlika između verzija

Idi na navigaciju Idi na pretragu
Dodano 766 bajtova ,  prije 4 godine
nema sažetka izmjene
(Dodan izvor na citat)
oznake: mobilno uređivanje mobilno veb-uređivanje
No edit summary
*[[Adnan Mrkonjić]]
** "Mi znamo ko su neprijatelji našeg naroda, mi ih dobro poznajemo, poznajemo i one koji su vršili agresiju na nas, a poznajemo i one koji nas protjeruju od 45-te godine kad su došli na vlast, i nazivaju teroristima, kao što su zvali Mlade muslimane. Sve što su pretrpili Mladi muslimani mi ćemo inšAllah isto to pretrpiti, i opet to kažem, iz ljubavi prema svom narodu." (FACE TV, u Centralnom dnevniku sa Senadom Hadžifejzovićem, 26. 12. 2015.)
 
*[[Mehmed Meša Delić]]
** "„Mladi muslimani“ su bili najkvalitetniji dio muslimanske nacije poslije rata. Prvi su osudili historijsku prevaru socijalizma. Dovoljno strasno vjerovali u moć islama za očuvanje suštine muslimanskog naroda. Sami bili čisti, neukaljani netom prolivenom krvlju. Obrazovani, potencijal intelekta dovoljan za uspješan historijski razvoj nacije. Privrženi tradicijama muslimanskim, tom korijenju bez kojeg nije moguća nova stabljika. Odmaknuti onoliko koliko je to korisno od tadašnje Islamske vjerske zajednice, njenog „zanatskog islama“. Hrabri. Sa mladošću, tom neprocjenjivom prednošću." (tekst "Mladi muslimani", 15. januara 2013. za portal Bošnjaci.net [http://bosnjaci.net/prilog.php?pid=47943])
 
* [[Muhamed Sacirbey]]
** "Štaviše, mnogi Amerikanci sve do danas vjeruju da BiH ne bi opstala kao država bez njegovog vodstva, a posebno njegove uloge u formiranju bosanske vojske. Iako pojedinci muslimanski identitet Alije Izetbegovića posmatraju sa podozrenjem i određenom sumnjom; ipak, većina pokret 'Mladi muslimani' percipira više kao organizaciju solidarnosti, nego kao izraz političkog islama današnjeg tipa ili organizaciju poput Muslimanskog bratstva u Egiptu. U tom kontekstu, tada je krah Sovjetskog saveza još uvijek bio svjež i nov u mislima američkih lidera, dok su, s druge strane, tu bili lideri poput pape Ivana Pavla II i Vaclava Havela koje su u SAD-u cijenili zbog njihovog doprinosa rastu demokratije. (10. godina od smrti Alije Izetbegovića, Anadolija Agency, 19.10.2013.)
 
{{Wikipedia}}
Anonimni korisnik

Navigacija