Razlika između izmjena na stranici "I vrapci na grani"

Idi na navigaciju Idi na pretragu
Dodana 3.094 bajta ,  prije 4 godine
nema sažetka izmjene
(Nova stranica: {{Infokutija knjiga| |naziv =I vrapci na grani |autor =Tarik Haverić |slika = |tekst uz sliku =...)
 
|slika =
|tekst uz sliku =politološki spis
|originalni naziv =/
|datum prvog izdavanja =2009.
}}
 
*"[O]dbrana bosanskohercegovačke države morala [bi se] temeljiti na dva elementa: a) insistiranje na državnopravnom kontinuitetu suverene države; b) suverenitet građanina, a ne triju nacija."
 
 
==14. Politalhemijska laboratorija==
 
*"I definicija i njeno obrazloženje zvuče kao da ih je sastavljao Edvard Kardelj u trenucima teškog mamurluka."
 
*"Iz toga slijedi da bi u bosanskohercegovačkoj državi trebalo da postoje dvije najviše vlasti: najviša vlast građana (političkog naroda, demosa) i najviša vlast etničkih kolektiviteta (Srba, Hrvata i Muslimana). No suverenost i jest najviša vlast upravo zato što isključuje svaki partikularizam: dvije najviše vlasti ne mogu postojati u istoj državi, inače nijedna nije najviša. Ako bi ovo određenje ostalo puki ustavni ukras (poput mnogih dosadašnjih idealnih rješenja), ne bi bilo nikakvog razloga da ga se ne prihvati. No konsistentan politički sistem zahtijeva potpunu ustavnopravnu nadgradnju temeljnog načela, i stoga već sada treba da pokušamo sačiniti teorijsku simulaciju predložene najviše vlasti demosa plus najviše vlasti tri naroda."
 
*"Teško je povjerovati da bosanski ustavotvorci zapravo priželjkuju povratak u srednji vijek, no iz 'suverenosti tri ravnopravna naroda' ne može se logički dosljedno razviti nikakav drugi sistem osim onoga u kojem svaki ''ethnos'' ima svoju najvišu vlast, dakle svoju skupštinu, svoje sudstvo i svoje izvršne organe..."
 
*"Kada danas posmatrači konstatiraju unutrašnje protivrječnosti tzv. Dejtonskog ustava, u pravilu propuštaju da se upitaju o njegovom porijeklu, upravo zato što se ono čini očigledno. No vezivanje današnjeg bosanskog institucionalnog bezizlaza samo za sporazum postignut u američkoj vojnoj bazi predstavlja krivotvorenje povijesti. Dejtonski ustav čini, u najboljem slučaju, formalni izvor prava; njegov materijalni izvor su konfliktni društveni odnosi koji su tom ustavu prethodili, i koje je on bio pozvan da uredi. Prvi konflikt izbio je, u konceptualnoj ravni, između najviše vlasti demosa i najviše vlasti ''ethnosa'' koje je pokušala da pomiri definicija države 'zasnovane na suverenosti... svih građana i naroda i narodnosti BiH'; da je takva naporednost 'nemoguća misija' moglo se shvatiti kada je izbio drugi konflikt, ovoga puta empirijski, između triju različitih etnija, tj. 'suverenih naroda' od kojih je svaki pretendirao na najvišu vlast koju su mu gornja tumačenja potvrđivala. / Intelektualna atmosfera u kojoj je najšira javnost stekla uvjerenje da srž političkih promjena ''treba da'' se sastoji u tome da Srbi, Hrvati i Muslimani ubuduće ''kao kolektiviteti'' sudjeluju u podjeli političke moći stvorena je mnogo prije izbijanja rata, pa čak i prije uvođenja višestranačja. U toj atmosferi nastala je gornja 'smiješna definicija', i mnoge slične koje su uvjerile srpske, hrvatske i muslimanske kolektivne aktere da su njihova očekivanja, u osnovi konceptualno besmislena, zapravo ''legitimna''. No da bi iko mogao danas da ih se stidi, potrebno je da ih se neko uopšte i sjeća; a glavni napor političke publicistike u Bosni i Hercegovini sastoji se u tome da se takve epizode, u osnovi doprinos samouništenju (samodoprinos uništenju?), izbrišu iz kolektivnog pamćenja."
 
 
10.653

izmjene

Navigacija