Tako je govorio Zaratustra: razlika između verzija

Idi na navigaciju Idi na pretragu
nema sažetka izmjene
No edit summary
No edit summary
 
*"Čuvaj se dakle malenih! Pred tobom se ćute maleni, i njihova niskost tinja i žari se protiv tebe u nevidljivoj osveti."
 
*"Da, prijatelju moj, svojim si bližnjima loša savjest: jer te nisu vrijedni. Zato te mrze i rado bi ti posisali krv. Tvoji će [[bližnji]] vazda biti otrovne muhe; ono što je na tebi veliko - upravo ih to mora činiti otrovnijima i sve muholikijima. Bježi, prijatelju moj, u svoju samotnost i tamo gdje struji oštar, snažan zrak. Nije ti suđeno biti mahalicom za muhe."
 
*"[[Država|Državom]] se naziva najhladnija od svih hladnih nemani. Hladna, i laže; i ta laž gmiže iz njezinih usta: Ja, država, ja sam narod."
 
*"[[Država]] laže na svim jezicima dobra i zla; i što god govorila, laže - i što god imala, ukrala je. Na njoj je sve lažno; grize ukradenim zubima, ljutica. Lažna je čak i njezina nutrina."
 
*"[[Država|Državom]] nazivam to, gdje svi piju otrov, dobri i loši: državom gdje svi gube sebe same, dobri i loši: državom, gdje se polagano samoubojstvo svih - "životom" naziva."
 
*"Dvoje hoće pravi muškarac: opasnost i igru. Zbog toga hoće ženu kao najopasniju igračku."
 
*"Jesi li svojemu [[prijatelj|prijatelju]] čist zrak i samoća i kruh i lijek?"
 
*"Jesi li već vidio svojega [[prijatelj|prijatelja]] dok spava - da bi doznao kako izgleda? Pa što je, inače, lice tvojega prijatelja? To je tvoje vlastito lice, na hrapavu i nesavršenu zrcalu."
 
*"Mnogom čovjeku ne smiješ pružiti ruku, nego samo šapu: i hoću da tvoja šapa ima još i pandže."
 
*"Moguće je samo šutjeti i mirno sjedati kad se ima strijela i luk: inače se brblja i prepire."
 
*"Muškarac je za ženu sredstvo: svrha je vazda dijete."
 
*"Muškarca treba odgajati za rat, a ženu za odmor ratniku: sve je drugo ludost. Preslatke plodove - njih ratnik ne mari. Zato mari za ženu; gorka je još i najslađa žena."
 
*"[[Muškarac|Muškarčeva]] [[sreća]] je: želim.
:[[Žena|Ženina]] sreća je: on želi.
 
*"Najgore nas savijaju i muče nevidljive ruke."
 
*"Nije li bolje dospjeti u ruke ubojice negoli u snove pohotne [[žena|žene]]."
 
*"O ženi treba govoriti samo muškarcima."
 
*"Savjetujem li vam ljubav prema bližnjemu? Radije bih vam savjetovao bijeg od bližnjih i ljubav prema najudaljenijima!"
 
*"Sve je na ženi zagonetka, i sve na ženi ima jednu odgonetku: naziva se trudnoća."
 
*"Ta pogledajte te suvišne! Stječu bogatstva i time postaju siromašniji. Hoće [[moć]], i ponajprije poluge moći, puno novca - ti nemoćnici! Gledajte ih kako se veru, ti hitri majmuni! Veru se jedan preko drugoga i tako povlače jedan drugoga u mulj i dubinu. Svi hoće tamo k prijestolju: to je njihovo ludilo - kao da [[sreća]] sjedi na prijestolju! Često sjedi mulj na prijestolju - a često i prijestolje na mulju."
Anonimni korisnik

Navigacija