Razlika između izmjena na stranici "Politika (Aristotel)"

Idi na navigaciju Idi na pretragu
Dodano 36 bajtova ,  prije 15 godina
m
nema sažetka izmjene
m
m
 
 
* "Potpuna zajednica od više naselja, koja je, da tako kažemo, postigla najviši stepen samodovoljnosti jeste [[država]]; ona nastaje radi održavanja života, a postoji radi sretnog života... Iz ovoga je, dakle, jasno da država nastaje po prirodi i da je čovjek po prirodi državotvorno biće..."
 
 
* "Stoga je jasno da je [[čovjek]] biće sposobno da živi u društvu više nego svaka pčela i svaka životinja koja živi u stadu. Jer, kako rekoh, priroda ništa ne čini uzalud, a od živih bića jedino čovjek ima razum."
 
 
* "Jasno je, dakle, da [[država]] nastaje po prirodi i da je važnija nego pojedinac. Ako pojedinac izdvojen nije sam sebi dovoljan, odnosit će se prema cjelini kao i drugi njeni dijelovi. A onaj ko ne može da živi zajednici ili kome ništa nije potrebno jer je sam sebi dovoljan, nije dio države, te je ili zvijer ili bog. U svim ljudima, dakle, postoji prirodna težnja za takvom zajednicom i onaj ko ju je prvi osnovao začetnik je najvećeg dobra. I kao što je čovjek kad dostigne svoj puni razvitak, najbolji od svih živih bića, tako je bez zakona i pravde najgore od svih... Pravednost je, međutim, potreba državemdržavama jer pravda čini poredak državne zajednice, a ona se sastoji u tome da se odluči šta je pravo."
 
 
 
 
* "Prema tome, jasno je da su jedni ljudi po prirodi [[Sloboda|slobodni]], a drugi robovi, i da je za robove i korisno i [[Pravda|pravedno]] da robuju."
 
 
10.653

izmjene

Navigacija